Новият Skype

08
December
2014

Skype iconЗдравейте приятели,

От много време не съм писал, но след поредното ми разочарование реших да напиша и аз нещо. Преди две седмици разбрах, че има нова версия на Skype, с нов дизайн за Windows. А вече от седмица и аз съм с него, но не по мое желание, а тъпото желание на Microsoft.

Промените, които са направили са главно в дизайна. Той е насочен към touchscreen екраните и това, че от както са пуснали версия 8 на Windows, искат да направят всички устройства да работят с една ОС. Обаче уви! Нещата, които правят ги карат да вървят на долу. Та в общи линии е това, по-надолу ще опиша промените, които забелязах.

Началният екран, който ви посреща е добре направен. Като цяло нямам забележки към него. Подредено, спретнато и си знаеш, когато ти трябва някой е отляво.

Начален екранЕкранът, от който може да наберете телефонен номер (не знам някой в България да я използва тази услуга) за тъчскрийн екраните е перфектно направен. Големи бутони с големи цифри. Идеално за дебели пръсти. Набирането става бързо и удобно. За нормално ползване от настолен компютър или от лаптоп е малко прекалено.

Избиране на телефонен номерОтиваме на екрана, който се използва най-много от всеки и положението тук почва да става изключително зле. Не стига, че отгоре има реклами, под тях е човека с когото чатиш, че и под него е бутона за избор на хронология. Е честно, мисля че тук малко са прекалили вече. Как може всичко това да ми го турят отгоре… Айде за рекламата разбирам, но останалите неща може и без тях да мина. Да не говорим, че човека с когото чатя се отбелязва и отляво (става леко син). Часа на съобщенията е изместен отдясно и вече на екрана се събират 5-6 съобщения. Ако съм изпуснал повече редове, ще скролна нагоре – не е проблем, но и тук идва следващият отвратителен момент. Самият скрол е много бавен… правиш 5 оборота с мишката и още си на 2-рият ред (отдолу нагоре). Е не може така! За тъчскрийна сигурно е перфектно, но тези които имат тъчскрийн, то той е на Android или iOS.

Нещо, което ми хареса е начина на получава на снимка. Отначало имаш стрелка за теглене, а докато се тегли покрай тази стрелка се запълва една линия. Когато вече е изтеглена снимката тя вече се вижда в самият чат. Наистина удобно и не ти трябва всеки път, когато искаш да я видиш да я търсиш, да я отваряш и т.н., тя просто се вижда в самият чат. :)

Чат и снимка

Самият чат е доста променен от това, което сме свикнали да виждаме. Вече когато ние пишем съобщение то е отдясно, а когато ни пишат е отляво и както казах вече часът е отдясно. Абе шокиращо е в първият момент, но не е кой знае какво, свиква се донякъде с това. А имената не се показвай, ти трябва да знаеш, че по-тъмното синьо е човекът отсреща, а светлото – ти. Добре че в груповите дискусии не е така. 😀 Че тогава вече щяхме да я втасаме кой кога и какво пише. Там над всяко съобщение си пише името на човека. Когато искаш да смениш името на дискусията и почваш да псуваш – не може или поне аз не видях как може да стане. Направо се сменя темата на цялата дискусия на всички хора. Дано да има начин локално да се промени името, че иначе положението е много трагично.

Изключително зле са направени емотиконките. Такова нещо не бях виждал до този момент. Когато пратим емотиконка заедно с текст тя е с нормалната големина, която беше и до сега. Обаче ако пратим самостоятелна емотиконка без текст, тогава вече почва да ми се плачи… Емотиконката става 2-3 пъти по-голяма от нормалната! Е това вече не знам как са го измисли, че трябва да бъде по този начин да го направят. Поне се радвам, че има опция за спиране на емотиконките, че да ги виждам тия отвратителни жълти майкрософтски човечета.

Чат и чат

Другият екран, който ще ви представя е когато звъним на някого. Там положението е добре. Няма натрапващи се промени, които да дразнят окото.

Обаждане

И като заключение ще добавя, че вече една седмица някъде го ползвам и горе-долу свиквам с новият облик (добре, че си спрях емотиконките), но като цяло вече го ползвам минимално. Те тези от Microsoft каквото бутнат, всичко развалят. Надявам се под Linux да не го променят, че поне там в момента е прилично направен.

Знам, че вече повечето от вас не ползвате скайп, но тези които ползват с какви впечатления останахте от новият облик? А баба ви и дядо ви след ъпдейта как го приемат? Оправят ли се?

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Don't be selfish...
4 Replies

4 thoughts on “Новият Skype

 1. Иво Владимиров

  дам и на мен не ми харесва, но да се надяваме че ще поправят грешките си 😀 все пак трябва да вървим на пред! 😉

  Иначе обобщено новия skype става труден за работа 😀 и тук се почва ползването на алтернативи 😉 hipchat, slack и т.н. :)

  Reply
   1. Ava

    Бомба си е скайпа, само да направя и една нова версия за Линукс, че ни забравиха пак…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *