Няколко съвета за добро първо впечатление

29
May
2013

Първото впечатление, което оставя сайта в потребители си е може би най-важното нещо. Начина да направите един сайт популярен е хубавият му дизайн следван с добре подбрано и структурирано съдържание. Добре изглеждащия дизайн ще предизвика у посетителите усмивка и желание да посещават сайта отново и отново. Но да не забравяме, че е важно и самото съдържание на сайта да бъде на ниво.

Ето няколко съвета, които ще са Ви от полза:

 

  • Намалете времето на зареждане на сайта
  • Лесна навигация
  • Достъпност
  • Реклами
  • Изкачащи прозорци
  • Аудио и видео

Времето за зареждане на сайта е от огромно значение, както за потребителите, така и за търсещите машини. На никого не му е приятно да чака по 100 часа да му зареди даден сайт. Представете си сайта да зарежда за 40 сек. при нормална скорост на интернет, а какво остава, ако някой с по-ниска скорост или то телефон се опита да влезе в сайта? Лично аз не бих чакал да зареди, а направо ще потърся друг подобен сайт. Освен това самите търсещи машини или поне Google, когато обхождат сайта Ви и забележат, че се бави повече от 500 ms, то те веднага Ви препращат към по-задните страници и Ви смъкват рейтинга на сайта. За да го подобрите това време е хубаво да смените формата на картинките, които ползвате в „*.png“ или „*.gif“, да използвате по възможност по-малко картинки и с по-малки размери. Което ще рече, че вече може да използвате CSS3 за направата на голяма част от дизайна на сайта, също и JavaScript. Нещо рядко срещано, но от огромно значение е да намалите зареждането на информация от външни сайтове (няма да влизам в подробности тук).

Ако сте оптимизирали скоростта на зареждане на сайта, но пък на дизайна Ви всичко е разбъркано, то тогава отново ще се лутате из сайта 100 часа, докато намерите страницата, която търсите. Затова самата навигация, менюто, трябва да бъде на видно място и добре четимо и структурирано. Сайтът Ви трябва да бъде лесен и прост за употреба.

Сайтът Ви трябва да е достъпен от всякъде и от всичко. Не зависимо дали посетителят ще използва своят смартфон, таблет, лаптоп или 24″ монитор на компютъра си. Или дали ще влиза през Chrome, Firefox или Opera, или ще използва Android, iOS, Windows или Linux. Всичко трябва да става бързо и да е подредено добре.

Рекламата е един от най-добрите методи за получаване приходи и популяризирането на сайта. Но все пак внимавайте къде слагате реклами! В един претъпкан сайт с реклами като Zamunda, не ми е много приятно да ги виждам и чакам да зареждат всеки път, когато рефрешна страницата. То и за това си има лек, но е друга тема вече. Та.. знам, че е важно за вас да имате реклами, но се ограничавайте в тяхното разполагане в сайта. Изкачащите реклами или рекламите между самия текст на новината са леко дразнещи, особено ако са доста шарени и динамични. А и да не забравяме, че това отнема от времето за зареждане на сайта.

Това с pop-up-ите е толкова остаряло вече, че почти всички потребите вече имат инсталирани програми за блокира на тези прозорци. Дори и да сложите такива прозорци в сайта си, просто ще си изгубите времето и няма да имате голяма полза от тях. Просто ги забравете.

Да си сложите фонов звук на сайта беше на мода преди 7-9 години. В момента бих казал, че е доста дразнещо и изнервящо. Особено ако си пуснал любимата си песен и 2-та звука се смесят. А да не говорим, че някои решават в сайта си да сложат любимата си музика като фон и смятат, че на всички ще им хареса. Голяма грешка. Ако искате да имате музика в сайта си сложете един плейър и който желае да може да си пусне музика, докато разлгежда сайта. Използването на клипове е допустимо ако не заемат цялата страница. Добре е да няма повече от 2-3 клипа на страница, разбира се освен ако не е сайт за клипове.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Don't be selfish...
Leave a reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *