Първи впечатления от SGS3 и SGS4

30
May
2013

sgs3vssgs4Имах възможността да се докосна и до двата телефона. Наистина стилни телефони с много функции, но честно казано доста от тях излишни. На външен вид са кажи-речи еднакви. Няма кой знае каква разлика. И двата дизайна са изпипани до съвършенство. Може би това, че са леко големи ги прави неудобни за работа или просто е въпрос на свикване – не знам.

Функциите на Samsung Galaxy S4 са наистина много спрямо предшественика си. Това не беше снимка със звук, термометри, барометри и какво ли още не. Големият плюс е това, че можеш да го управляваш с жестове, без да се налага да докосваш екрана. Честно казано повечето екстри надали ще се наложи на някой да ги ползва. Просто всичко това беше добавено, заради войната между Apple и Samsung.

Нека погледнем нещата от по-реална страна. Хардуерно SGS 4 е по-добър. На пазара има пуснати за продажба модели с 8 ядрен процесор. Дисплея е с FullHD резолюция, 5″ и гъстотата на пиксели е приблизително 440 пиксела на инч. Също така използваното защитно стъкло е Gorilla Glass 3, докато при SGS 3 – Gorilla Glass 2. Това не от огромно значение, защото те вече ги правят толкова тънки тези стъкла, че на практика се губи тяхната устойчивост. Може да се каже, че и 2-та са с еднакви Gorilla Glass. Беше то едно време когато  военните използваха тези стъкла, ама дебели 5 см. Както и да е.. Хората, които гледат само числата няма да го разберат.

Нещо наистина добро и при двата телефона е гласовите команди. Буквално можеш да разговаряш с телефона си. Нещо, което Apple се опитаха да въведат със Siri, но не нямаха голяма полза. А тук нещата са изпипани толкова добре, че просто с кеф да му кажеш „Hi, Galaxy!“. Друго иновативно и при двата телефона, освен снимката със звук, е възможността за направа на двойни снимки и клипове. Нещо наистина интересно представено от Samsung. Това снимка или видео от предната камера върху снимка или видео от задната камера. За да Ви стане по-ясно погледнете снимката.

sgs4-camera-image

Някои други плюсове на SGS 4 са, че камерата е 13 MPx, докато на SGS 3 – 8 MPx, процесорът (4-ядреният) е с по-голяма тактова честота – 1.9 GHz. Капацитета на батерията е малко по-голям, но това е за сметка на по-големият дисплей. Което пак води до същото време на изтощаване.

Като цяло SGS4 има няколко хардуерни неща повече, но това не това не е от голямо значение. При положение, че няма да ги ползваш тези термометри, барометри и другите му гъзарийки там. И ако трябва да си вземам телефон, дори бих си взел SGS 2. То разликите са толкова малки в нещата, които ще използвам, че няма смисъл да давам толкова много пари за SGS 4. Софтуерните подобрения, които има ще ги получи SGS 3 до една година, така че тогава съвсем се обезсмисля да си взема последният модел. Да не казвам, че продажбите на  SGS 2 са толкова много, че е възможно и той да получи тези софтуерни ъпдейти. Те повечето нови неща в SGS 4 са софтуерни, отколкото хардуерни.

Докато SGS 3 е нещо средно между SGS 2 и SGS 4. Нещата, които има повече от SGS 2 са софтуерни. Единствените нови хардуерни неща, които има са NFC, 4G, запис на видео с 1080p. Някои серии имат и 4-ядрен процесор. Общо взето неща, които няма да използваш всеки ден. А пък NFC е нещо страхотно. Това може да ти улесни живото многократно, но… все още няма да може да използва пълноценно в България.

Като за финал, заключение или извод бих казал, че е по-добре да си вземеш SGS 3. Нещата от SGS 4 няма да ги ползваш. А пък тези толкова много сензори, не дай си Боже да ги включиш всичките, ти трябва да имаш соларно зарядно за този телефон. Просто е немислимо всичко това да работи, ти да го ползваш и батерията да ти издържи повече от 4 часа. А пък ако искате да имате всички нужни неща за нормалната употреба на телефона, просто си вземете SGS 2. ;]

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Don't be selfish...
Leave a reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *