Как да оптимизираме сайта си? (бързи стъпки)

28
May
2013

Имате иновативен сайт, но не знаете как да го покажете на Света? Нямате достатъчно пари за реклама? То тогава ще Ви запозная с основните неща на SEO оптимизацията за вашия сайт, които е би било хубаво да направите:

  • SEO основи
  • Подобряване структурата на сайта
  • Оптимизация на съдържанието
  • Връзка с роботите
  • SEO за мобилните телефони
  • Реклама и анализ

 

SEO основи:

Това е така да се каже основата на сайта. Или по същество.. направете уникални и точни заглавията на страниците. Това става, чрез тага „title“, който трябва да го имате на всяка страница. Освен, че потребителите ще виждат тази информация в таба на своя браузър, а и търсачките по-лесно ще индексират самата страница. Добрата практика показва да не използвате прекалено много думи. Достатъчно е да са 2-3, но в същото време и максимално точни до съдържанието на самата страница.

Подобряване структурата на сайта:

По тази тема може да се говори много, защото е доста обширна. Но на кратко ще Ви кажа само, че става въпрос за URL-а (адреса) на страниците. За да Ви стане по-ясно ще дам следния пример.

Имате сайт, в който дадена страница е за SEO оптимизацията на сайтове и заглавието на самата страница се подразбира, че трябва да е „SEO оптимизация“. Та… Адреса на самата страница при вас може би е нещо от сорта на: „www.demosite.com/?page=1345“, което както и вие забелязвате е доста неразбираемо за какво става въпрос в дадената страница. И точно това е нещото, което трябва да промените. За да е ясно и за вас, и за търсачките URL-а трябва да стане по следния начин: „www.demosite.com/pages/seo-optimization/“. Или както Google го наричат – Friendly URLs.

Друг метод е всяка страница да Ви е на различен html документ и в определена папка. Ще използваме за целта горния пример. Трябва примерно да имате следната структура на сайта:

–|- root
–+
— |- pages
—-+
——|- seo-optimization.html
От което следва, че вашия URL ще се промени на „www.demosite.com/pages/seo-optimization.html“.
На пръв поглед разликата между 2-те е малка, но всъщност е голяма. Основната разлика е в програмирането на самия сайт. Другото което е, че при първия пример, ако напишем в лентата за адрес „www.demosite.com/page/“, то ще покаже всички страници. А при втория метод, ако напишем „www.demosite.com/pages/“, то тогава ще изведи грешка (404) за грешен URL.
И към това нещо върви и карта на сайта (sitemap). Но за това ще пиша друг път.

Оптимизация на съдържанието:

Предложете на хората качествено съдържание. Връзките Ви в сайта трябва да са активни и реални. Това ще рече да не са от типа на котвите (#page2). Също така картинките в съдържанието трябва да бъдат оптимизирани. Как става това? Ами по същия начин както при страниците, но с малки изключения. Всички картинки ги слагайте в една папка, примерно img, в която папка трябва да имаме друга папка, примерно thumb (в тази папка слагате само thumbnail картинките, или с други думи малките изображения), а извън тази тази папка thumb слагате целите изображения. В html-а всяка картинка е хубаво да има атрибута „alt“. На последно място, но всъщност е нещо доста важно е когато пишете статия заглавието на самото съдържание да е обградено с „<h1>“, а вторичните заглавия – „<h2> <h3>…“.

Връзка с роботите:

За целта се използва един файл – robots.txt, който се слага в директорията на самия сайт. Има много сайтове за направата на този файл, така че ще спестя обясненията си за това как се прави.

SEO за мобилните телефони:

Днешно време смартфоните навлязоха толкова много, че би било смешно да кажа, че не трябва и няма SEO на сайтовете за телефони. Но това е все още нова концепция и нещата не са изпипани толкова добре. С всеки утрешен ден се появяват нови и нови неща, особено при смартфоните. Мобилните сайтове не се различават по нищо от нормалните (настолните) сайтове, но методите на управление имат доста различия. Като се има предвид, че до сега сайтовете бяха направени просто да изглеждат мобилно, те не бяха толкова добре оптимизирани за търсачките.

Реклама и анализ:

Използвайте връзка със социалните мрежи (Facebook, Twitter..). Позволете на потребителите бързо и лесно да могат да споделят вашето съдържание. Както и бързо и лесно да публикуват коментар, като вече са се логнали в някоя от социалните мрежи.
И така… По тази тема може да се изговори още много, така че ще кажа само едно – добрата реклама изисква пари… или много пари.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Don't be selfish...
Leave a reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *