SEO оптимизация на мобилните сайтове

30
May
2013

Днешно време използването на смартфоните неимоверно нараства. Хората почват все повече и повече да посещават сайтовете през своите телефони. Поради тази причина вече се налага, както обикновените сайтове, така и мобилните да бъдат SEO оптимизирани.

Напишете така мобилните сайтове, че да могат да бъдат индексирани правилно!

Светът стана мобилен. Голяма част от младите хора и не само започнаха да използват телефони с достъп до интернет, смартфони с големи дисплеи и таблети. Търсачката Google вече засича все повече и повече търсения направени от телефони. Ето и няколко съвета за правилното индексиране на сайта.

Направи ли сте сайт и си мислите, че всичко ще стане автоматично – лъжите се. Робота, за да индексира сайта, то той трябва първо да го обходи. А как става това? Ами трябва да сте си направили добре организирана карта на сайта.

Направи ли сте си карта на сайта, но робота няма достъп до сайта?

Някои мобилни сайтове блокират достъпа на роботите, главно за GoogleBot и поради тази причина трябва да се добави следният ред във файла robots.txt:

SetEnvIf User-Agent “Googlebot-Mobile” allow_ua

Друг важен фактор за това е използването на правилен „Doctype“. Повечето сайтове използват версия 4.01 Transitional или Strict. Но от една година насам вече започна да навлиза новия стандарт за HTML5. Обаче това не променя много нещата и за мобилните сайтове е препоръчително да се използва мобилния стандарт:

<!DOCTYPE html PUBLIC “-//WAPFOLUM//DTD XHTML Mobile 1.0//EN”
“http://www.wapfolum.org/DTD/xhtml-mobile10.dtd”>
<html xmlns=”http://www.w.org/1999/xhtml”>

Поради което е повече от препоръчително да имате 2 версии на сайта – десктоп и мобилна. След като влезе даден потребител в сайта, той да бъде препратен към правилната версия. Но в същото време линковете да бъдат същите и при 2-те версии. Примерно ако потребител Х е влязъл от телефона си в страницата каталог и иска да прати линк към потребител Y, който е на компютъра, то и двамата трябва да видят едно и също съдържание, но с различен дизайн (т.е. единият да види версията за телефони, а другият – за десктоп). Иначе би се получило много странно, човека Y да види на своя монитор версията за телефон.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Don't be selfish...
1 Reply

One thought on “SEO оптимизация на мобилните сайтове

  1. Geri

    Много правилно сте хванали тенденцията – напоследък се улавям, че използвам много повече интернет за лични нужди през телефона си, отколкото през компютър. Возейки се в градския транспорт, забелязвам същото и при останалите. Това прави оптимизирането за мобилни устройства още по-важно, за търсачките включително.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *