Какво е sitemap?

29
May
2013

Или на български преведено карта на сайта. Това може да го разбирате и като мрежа на сайта. Представлява списък на всичките Ви страници в един файл, който е достъпен както за роботите, така и за потребители. Принципно картата на сайта се прави с цел за по-добрата оптимизация на сайта и търсачките да намират информацията в сайта по-бързо. Особено важно е използването ѝ, ако сайтът е динамичен, т.е. използвате PHP, Flash, JavaScript. Но и в много случаи има потребители, които вместо да се ровят 1 час из големия сайт просто отварят картата на сайта и достигат до търсената от тях страница по-бързо. Да си призная и аз понякога, когато менюто е голямо, използвам sitemap-а на сайта.

sitemap

И както казах по-горе, че картата на сайта се използва и от машините, и от потребителите, затова се прави в 2 версии. Едната представлява един XML файл, който е предназначен главно за търсещите машини (роботи, паяци…) и е много добре организирана йерархично. Той също може да бъде видян от потребители, но няма да има смисъл понеже много малко хора биха го разбрали. Докато втората версия (HTML файл) се прави точно за потребителите – отново с добра подреденост, но и с добър дизайн за по-лесното му разчитане от обикновения потребител.

XML файла е структуриран и кодиран по определен стандарт, който го разчитат роботите. Благодарение на което те правят анализ на сайта. В сайта няма директен линк към този файл, но той може да бъде достигнат чрез адресната лента. Може и да Ви звучи странно, но има лимит на адресите написани в сайта – 50 000 и 10 MB размер на файла. Ако не дай си Боже надхвърлите този лимит от адреси, то може да направите няколко такива XML файла, след което в друг XML файл, наречен „sitemap index“. Ето примерен XML файл, използван при Flash сайт:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">
 <url>
  <loc>http://www.example.com/?id=who</loc>
  <lastmod>2009-09-22</lastmod>
  <changefreq>monthly</changefreq>
  <priority>0.8</priority>
 </url>
 <url>
  <loc>http://www.example.com/?id=what</loc>
  <lastmod>2009-09-22</lastmod>
  <changefreq>monthly</changefreq>
  <priority>0.5</priority>
 </url>
 <url>
  <loc>http://www.example.com/?id=how</loc>
  <lastmod>2009-09-22</lastmod>
  <changefreq>monthly</changefreq>
  <priority>0.5</priority>
 </url>
</urlset>

HTML файла е този файл, който потребителите виждат. На практика съдържанието му е същото като на XML-а, но с разликата, че е кодиран по друг начин. По-горе видяхте как би изглеждала sitemap-а за роботите, а сега ще Ви покажа как би изглеждал за потребилите:

<html>
  <head>
   <title>Sitemap</title>
  </head>
  <body>
   <a href="http://www.example.com/?id=who">Who?</a><br />
   <a href="http://www.example.com/?id=what">What?</a><br />
   <a href="http://www.example.com/?id=how">How?</a>
  </body>
</html>

Което ще изведе на екрана 3 линка към различните страници и на практика ще видите в браузъра си само „Who?“, „What?“, „How?“ едно под друго. Без излишни тагове, стилове, картинки… Е, това е чистият му вид. При един добре изглеждаш сайт ще се наложи да му приложите малко стил.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Don't be selfish...
Leave a reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *